Annielinan blogi: Naistenpäivän extra - Mataleenan synti

8.3.2021

Naistenpäivän extra – Mataleenan synti

Sain joulun alla kaverini isältä lainaksi Juha Hurmeen kirjan ”Niemi”. Kirja on voittanut Finlandia- palkinnon vuonna 2017 ja tartuin kirjaan suurella kiinnostuksella.

Kirjassa käsitellään ”Niemen”, joka vuodesta 1809 lähtien tunnetaa nimellä ”Suomi”, tarinaa. Välillä ”Niemi” on tunnettu myös nimellä ”Itämaa”. Kiitos nimestä ruotsalaisille valistajille.

Kirjassa kerrottiin tarina Mataleena- piiasta, joka on tappanut kolme lastaan. Kiinnostuin Mataleenan tarinasta, sillä kansantanhuja harrastaessani tanssimme Värttinän kappaleen ”Mataleena” tahtiin. Luulin tarinan olleen ihan Värttinän tuotantoa ja viittaus kirjassa tuli minulle täytenä yllätyksenä. Laulu kertoo Mataleenan synnistä: hän on tappanut kolme poikaansa vastasyntyneinä. Keskiaikainen tarina kertoo, että Mataleenan pojat oli siittänyt Mataleenan isä, veli ja kylän kirkkoherra (Niemi, Hurme). Mataleenan tulee vastata synnistään itse Jeesukselle. Rangaistuksen hän ”itkee kiulun täyteen vettä, pesee Jeesuksen jalat ja kuivaa ne hiuksillaan” (Wikipedia).

Tapahtumasta Albert Edelfelt on maalannut karelianistisen taulun, joka on hinnoiteltu hänen kalleimmaksi taulukseen (Helsingin Sanomat, luettu 26.2.2021).

Mataleenan tarina kertoo hyvin paljon aikakautensa naisen asemasta: hänet on raiskattu kolmesti ja tappessaan lapsensa hän syyllistyy lapsensurmaan, joka Mataleenan tulee sovittaa. Mataleena saa rangaistuksen – eivät miehet, jotka ovat häntä kaltoin kohdelleet. Tuohon aikaa nainen oli juuri holhoojansa omaisuutta, joka siirtyi isänsä tai jonkun toisen miespuolisen holhoojan omistuksesta aviomiehelleen mennessään naimisiin. Naiset myytiin miehille toisten miesten parantaessa suhteitaan.

Nykyään nainen Suomessa päätttää omasta elämästään ja kehostaan. Nainen voi solmia työsopimuksen itsenäisesti ja käyttää palkkansa haluallaan tavalla. Silti jotkut työtehtävät määritellään naisten ja miesten töiksi edelleen. Naiset opiskelevat humanistisia aloja miehet taas tekniikan aloja. Joissain työpaikoissa naisen voi olla hankalaa päästä työporukkkaan ”sisään”.

Naistenpäivää juhlin juuri naisten oikeuksien toteutumisen juhlapäivänä. Päivä muistuttaa, kuinka pitkän matkan olemme Suomessa tehneet maailman tasa-arvoisimmaksi maaksi.

Kuva:Albert_Edelfelt_-_Christ_and_Mary_Magdalene,_a_Finnish_Legend_-_Google_Art_Project.jpg