Annielinan blogi: Asiaa ableismista

19.4.2021

Ableismi tarkoittaa vammaisten syrjintää ja ilmenee vammaisiin kohdistuvana alentuvana tai vihamielisenä kohteluna, väkivaltana tai esteettömyyden puutteina toimintaympäristössä. Suomen perustuslain 6. pykälä kieltää vammaisten syrjinnän. Vammaisten syrjintä on kielletty rikoslain 11. luvun 11. pykälän mukaan ja kriminalisoitu elinkeinonharjoituksessa, yleisön palveluksessa, virkatoiminnassa tai muussa julkisessa tehtävässä taikka julkista tilaisuutta tai yleistä kokousta järjestettäessä. (Wikipedia, luettu 9.1.2021).

Termiin ableismi tutustuin, kun luin Voicen netistä artikkelin laulaja-lauluntekijä Sian elokuvasta ”Music”. 
Elokuvaa syytetään abeismista, koska elokuvan päähenkilöä, autistista Music- tyttöä, esittää nuori nainen, joka ei ole autismikirjolla. (Voice.fi, luettu 9.1.2021 https://www.voice.fi/viihde/a-201227). Elokuva on ehdolla Golden Globe- palkinnon voittajaksi. Palkintoa vastaan on kerätty adressi (Facebook, Silakkaliikeen sivu, luettu 23.2.2021).

Music- elokuva nostaa esille vähemmistön, joka ei liikaa täytä palstatiloja: autismikirjon naiset. Autismikirjon naiset voivat olla kaikkea Aspergerin syndroomasta kehitysvammaisuuteen asti. Autismikirjoa on tutkittu eniten nuorilla miehillä, joten naiset ovat jääneet yksin oirendensa kanssa (ulkopuolisuuden tunne, sanojen toistelu, omituiset ajatukset muutaman mainitakseni). Nämä naisten mahdollisuudet selviytyä hankalista tilanteista ovat olemattomat, ja moni peittää ne taitavasti. Silti paineet voivat johtaa pahimmillaan itsemurhaan.

Autismikirjon naisia tulee tutkia ja valistusta lisätä. Tarvittavista tukitoimista tulee kouluttaa kunnan sosiaalityöntekijöitä virhelyöntien estämiseksi. Silti, en pidä elokuvan näyttelijävalintaa ableismina, koska minä katson elokuvassa rooliin valitun näyttelijän suoritusta esiintyjänä – en erityisryhmän edustajana. Pääasia on, että näyttelijä suoriutuu työstään loistavasti. Oleellista ei ole, onko hän autismikirjon nainen oikeasti vai ei. En tiedä, oliko elokuvan casting- tilaisuudessa roolia hakemassa autismikirjon nainen, jolle rooli olisi ”kuulunut”, ja hän purkaa nyt pahaa oloaan internetissä.